Return to Tagjaink

Fiser Józsefné

Fiser Józsefné, hímző

Fiser Józsefné Fónagy Sarolta vagyok. 1954-ben születtem a Bükk hegység északi oldalán fekvő kis faluban, Nagyvisnyón. A falu fekvése és természeti adottságai miatt szüleim sokáig foglalkoztak kendertermesztéssel. Ez a tevékenység sok munkát adott a családnak, elsősorban a nőknek. A természettel való együttélés, a közös munkák, a daloló asszonyok, az örömök, a bánatok elraktározódtak bennem és végigkísérik utamat a mai napig. Megtanultam tisztelni a természetet, és türelemmel viselni az idő múlását.
Anyám mindent tudott. Elvetett egy magot és lett belőle vászon. Gyermekként ott voltam minden mozdulatban. A vászon meghatározta életünket és kiszolgálta a három tisztességet: a születést, a házasságot és a halált.
Hétéves voltam, amikor az első kenyeres kendőt hímeztem. Mire elkészült a stafírungom már biztos kézzel varrtam a keresztszemeket. A szép népviseleti ruhák felkeltették érdeklődésemet a varrás iránt, és varrónő lettem.
1980-tól Gyöngyösön élek. Tagja lettem a Mátra Művelődési Központban működő hímzőkörnek, ahol továbbfejlesztettem anyai örökségemet, a hímzést.
Számos kiállításon és pályázaton vettem részt, és folyamatosan zsűriztettem munkáimat. 1987-ben megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere címet.
2007 óta tagja vagyok a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének.
2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium, hímző foglalkozási ágban Népi Iparművésznek ismert el.
Szakkört vezetek, és gyerekeket tanítok hímezni, hogy megszerettessem velük a népi díszítő művészetet. Palóc vidékről származom. Szülőfalumban és környékén lehetőségem van régi motívumokat gyűjteni. Ezeket a mintákat szívesen alkalmazom az általam készített ruhákon és más textíliákon.
Remélem lesz erőm, hogy őrizzem, feldolgozzam és továbbadjam mindazt, amit megörököltem, kaptam és kapok.

Díjazott munkáim

  • “Magyar Kézműves Remek” díjat kapott három alkotásom a Vajdahunyad Várban.
  • A XXVI. Kis Jankó Bori Országos Hímző pályázaton a hevesi Csillagvirág Népművészeti alapítvány különdíját kaptam meg Mezőkövesden.
  • A Magyar Kézművesség 2010 pályázaton Gyöngyös Város Önkormányzatától különdíjat kaptam.
  • A XV. Országos Népművészeti Kiállításon Bronz Oklevelet vehettem át a Néprajzi Múzeumban.
  • A matyó hímzéseket feldolgozó Százrózsás Országos Hímzőpályázaton II. díjban részesültem.
  • A Békéscsabán megrendezett XIII. Országos Textiles Pályázaton a Viselet és Viseletkiegészítők kategóriában III. helyezést értem el.
  • 2012. augusztus 20-án a Mesterségek Ünnepén, a népművészetért végzett tevékenységem elismeréséül, Király Zsiga-díjban részesültem.
  • 2013-ban a XXVII. Országos Kisjankó Bori Hímzőpályázaton Mezőkövesden II. helyezést értem el.